Ultimul numar al revistei
Mai 2009, anul IV, nr.28
Revista de amenajari interioare si decoratiuni interioare
Arhiva Casa din Casa


Printeaza articolul   |   Trimite prin email   |   Trimite prin Messenger
Alte articole din categoria 'Consultanta, Legislatie'

» Primele Credite pentru Reesalonarea Ratelor

Procesul de restructurare reprezinta modificarea conditiilor de creditare pentru clientii care au dificultati financiare astfel incat acestia sa-si poata achita obligatiile de plata fata de banca.

Pentru a se verifica eligiblitatea clientului banca solicita:

O noua adeverinta de salariu;
Un document care atesta somajul tehnic;
Un document care atesta incheierea contractului de munca.
Documente care atesta diminuarea capacitatii de rambursare a clientului, precum: hotarare de divort (nu mai veche de 60 zile) sau certificat medical emis de spital pentru clientul in cauza/membri ai familiei – rude de gradul 1 (in cazul problemelor de sanatate) – nu mai vechi de 60 zile sau copie a certificatului de deces pentru membrii familiei-rude de gradul 1 – nu mai vechi de 60 zile.

Principalele conditii pe care trebuie sa le indeplineasca clientul pentru procesul de restructurare sunt:Restantele sa nu depaseasca mai mult de 30 de zile sau intre 31-60 de zile caz in care banca initiaza contactul;

Creditul in sold acordat de cel putin 6 luni;
Nu au existat intarzieri de plata care depasesc: 1 rata restanta de maxim 4 ori sau 2 rate restante de maxim 2 ori;
Tipuri de salarii acceptate: salarii, pensii si/sau chirii.
Se solicita cel putin un numar de contact al clientului in cererea de restructurare.

Pentru creditele garantate clientul are garantii inregistrate.

Tipul dobanzii in cazul creditelor negarantate este fixa pe o perioada definita si apoi variabila sau variabila si dobanda nu depinde de EURIBOR/ROBOR; in cazul in care se consolideaza datoriile, acest criteriu nu mai este aplicabil.

Pentru clientii cu probleme temporare (restantele sa nu depaseasca mai mult de 30 de zile sau intre 31-60 de zile caz in care banca initiaza contactul) de plata creditul va fi restructurat prin oferirea unei perioade de gratie de 1 luna, cu posibilitatea extinderii la 2 luni sau perioada de gratie de 2 luni de la inceput. Clientul trebuie sa plateasca restanta iar pe parcursul perioadei de gratie, clientul plateste doar comisionul de administrare si de risc (credite negarantate).

Pentru clientii afectati de finele perioadei de dobanda promotionala si/sau cresterea cursului de schimb valutar creditul va fi restructurat prin extinderea perioadei initiale de creditare:

45 ani pentru creditele imobiliare si ipotecare;
pana la 40 ani pentru creditele de nevoi personale garantate (Maxicredit)
pana la 15 ani pentru credite Divers cu soldul creditului curent mai mic de 10.000 EUR (sau echivalent)
pana la 20 ani pentru Divers cu soldul creditului curent mai mare de 10.000 EUR, pana la 15 ani pentru Motor cu soldul creditului curent mai mic de 10.000 EUR
pana la 18 ani pentru credite Motor cu soldul creditului curent mai mare de 10.000 EUR
pana la 10 ani pentru credite de bunuri, termene calculate de la data acordarii creditului.
Pentru clientii afectati de criza financiara – somaj tehnic / diminuarea venitului banca ofera urmatoarele posibilitati:

consolidarea datoriilor;
extinderea scadentei initiale a creditului garantat (aceleasi conditii ca pentru clientii afectati de finele perioadei de dobanda promotionala si/sau cresterea cursului de schimb valutar);
diminuarea ratei dobanzii (cazuri speciale): daca noua rata corespunzatoare extinderii perioadei de creditare este mai mare de 70% din veniturile curente ale imprumutatului.
Daca clientul beneficiaza de mai mult de 1 credit in/in afara BCR, pentru scaderea sumei ratelor lunare se va propune clientului consolidarea tuturor datoriilor. In acest sens BCR ofera creditele: Divers Consolidat ( pentru credite negarantate) si Maxicredit Consolidat ( pentru credite garantata sau negarantate).

Alte conditii:

Daca varsta clientului la momentul restructurarii plus noua perioada de creditare va depasi 70 de ani se va acorda o extindere a perioadei de creditare temporara. Totodata in urmatorii 3 ani se vor face reevaluari anuale pentru a se asigura ca varsta maxima a clientului nu depaseste 70 de ani;
Clientii care depasesc varsta de 70 de ani la momentul restructurarii plus noua perioada de creditare au obligatia de a prezenta un coplatitor, care nu poate avea mai mult de 70 de ani la sfarsitul perioadei de creditare. Sunt acceptatidoar persoanele care pot acoperi minim 60% din rata curenta.
DE RETINUT: In cazul in care va aflati in imposibilitate de plata nu asteptati ca banca sa vina cu o solutie, informati-va asupra posibilitatilor de a iesi din acest impas si mergeti la banca pentru a gasi o modalitate prin care sa puteti achita ratele si sa evitati inscrierea in Biroul de Credit, ceea ce duce la diminuarea sanselor de a obtine o reesalonare/ refinantare a creditului actual. Banca va analiza situatia dumneavoastra, dar nu este obligata sa restructureze / consolideze creditul, aceasta decizie fiind luata in functie de nevoile clientilor si de profilul de risc.

FinZoom.ro este cel mai avansat soft de comparatii financiare din Romania, care analizeaza dinamic si in detaliu +1500 credite (consum, imobiliare, ipotecare, auto), leasing auto, carduri de credit, depozite, fonduri mutuale si fonduri de pensii. In cazul creditelor ipotecare FinZoom.ro pune la dispozitia utilizatorilor posibilitatea de a-si calcula costurile rambursarii anticipate integrale in cazul fiecarui produs present pe site.

Publicat pe: 13 Mai 2009 in Consultanta, Legislatie
Sursa: Alexandra Sare-Alba (analist FinZoom.ro)

Printeaza articolul   |   Trimite prin email   |   Trimite prin Messenger
Alte articole din categoria 'Consultanta, Legislatie'